Върховният административен съд  отхвърли претенциите на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов,

...
Върховният административен съд  отхвърли претенциите на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов,
Коментари Харесай

Окончателно! ВАС обяви разкопките на бизнесмена Стамов под Главната за незаконни

Върховният административен съд  отхвърли претенциите на пловдивския предприемач Мирослав Стамов, който апелира заповедта на регион " Централен " за неотложно прекъсване на изкопни работи в подземията на няколко здания на Главната. Преди година и половина  избухна скандал, откакто жители на въпросните здания оповестиха, че Стамов прокопава тунели под постройките и уголемява подземия. Стигна се до интервенция на чиновници на регион " Централен " и полицията, които откриха същински римски катакомби под Главната. 
Прочетете още
Археолози и чиновници на Криминална полиция останаха втрещени, откакто се натъкнаха на серия тунели, които водят в разнообразни направления. Някои от тях с дълбочина 10 метра. Проверката стартира след няколко тъжби на притежатели и обява на TrafficNews, че  бизнесменът Мирослав Стамов, притежател на " Миротрейд "   копае и налива бетон в рамките на тяхната благосъстоятелност без тяхно единодушие, без документи, в нарушаване както на Закона за устройство на териториите, по този начин и на Закона за културното завещание. От районната администрация издадоха Заповед за неотложно прекъсване на незаконното строителств. Тя бе изпратена до Министерството на културата и Националният институт по монументи на културата, а също по този начин до община Пловдив и РДНСК, защото постройката е монумент на културата. 

Стамов е безапелационен, че не прави изкопни работи, а само укрепва пропаднал външен дувар, за което има позволение от Националния институт за монументи на културата. В жалбата си до Апелативен съд Стамов твърди, че заповедтта на кмета Георги Стаменов е незаконосъобразна, а за осъществените строително - ремонтни действия не било належащо строително позволение, защото правил " спешен ремонт ". 

В констативния протокол обаче в детайли е разказано на какво са се натъкнали чиновниците на общината, а точно ровове, бетонни стени, бетонни колони, кофраж, армировка и прочие Обектът е градеж, а не СМР с краткотраен темперамент, твърди съдебно- техническата експертиза. 

Жалбоподателят не е потвърдил, че градежът съставлява незабавен ремонт на основите на постройката. Представеното градивно мнение не е доказателство, тъй като първо няма достоверна дата, второ не е ясно в каква процедура е направено и пред кой орган на държавна или общинска власт е показано, написа в претекстовете на съда. Експертите са безапелационни, че основите на постройката не са компрометирани и няма висока подпочвена вода. В същото време обаче осъществените изкопни работи съставляват заплаха за каменната сутеренна стена, оставена в експлоатационно положение без противоположен насип.

Заключението на Върховен административен съд е, че „ безспорно осъщественото съставлява градеж по смисъла на член 5, т. 38 от ДРЗУТ. Не е противоречиво, че липсват нужните строителни бумаги. Не са извършени и нужните съгласувателни процедури по ЗКН. Налице е противозаконен градеж, който законосъобразно е спрян от орган притежаващ нужните пълномощия ”. Върховният съд удостоверява решението на Административен съд – Пловдив и декларира, че изкопите са безусловно противозаконни. 

След решението на Върховен административен съд, което е дефинитивно, археолозите ще би трябвало да проучат и консервират обекта. Собственикът за своя сметка ще би трябвало да изготви план за подсилване на постройката, който да бъде координиран с регион " Централен " и НИНКН.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР